Szybki obiad wymaga łatwych rozwiązań. Kiedy trzeba zająć się kilkoma spawami na raz pizza to dobry wybór. Ciasto po wyrobieniu rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się serem i aromatyczną pieczoną szynką. Pycha!
Ciasto na pizze
4 szklanki mąki
1 szklanka letniego mleka
1/2 szklanki letniej wody
40g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki zagniatamy razem (aby drożdże łatwiej rozprowadziły się w cieście możemy rozpuścić je w letnim mleku). Elastyczne ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy placek i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ciasto delikatnie się zrumieni (około 10 minut). Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub przecierem z dodatkiem bazylii i posypujemy ulubionymi składnikami. Ponownie wkładamy pizzę do pieca i dopiekamy
u mnie jest pizza którą się robi w pół godziny ze wszystkim ;) Polecam: http://leniwakluska.blogspot.com/2014/09/najlepsza-pizza.html
OdpowiedzUsuń