Delikatne, rozpływające się w ustach
bułeczki, które idealnie pasują zarówno do hamburgerów oraz
dżemu, ale najlepsze są jeszcze ciepłe z masłem i kubkiem mleka.
Bardzo polecam!
(przepis na nie znalazłam na stronie
White Plate)
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki masła roztopionego masła
1 łyżka płynnego miodu
15g drożdży
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
wymieszane jajko do posmarowania i sezam do oprószenia bułeczek.
1/2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki masła roztopionego masła
1 łyżka płynnego miodu
15g drożdży
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
wymieszane jajko do posmarowania i sezam do oprószenia bułeczek.
Roztopione masło wymieszać z ciepłym
mlekiem, miodem i drożdżami. Odstawić na 15 minut, aż zaczną się
lekko pienić. Powoli dodawać resztę składników i zagniatać.
Ciasto powinno być błyszczące i elastyczne. Jeżeli będzie lepić
się do rąk można dodać odrobinę więcej mąki, jednak nie należy
przesadzać. Ciasto włożyć o miski wysmarowanej oliwą, przykryć
ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce. Następnie formować
z ciasta małe okrągłe bułeczki. Ponownie pozostawić do
wyrośnięcia na 1h. Bułeczki lekko spłaszczyć, posmarować
rozmieszanym jajkiem, posypać sezamem i po 15 minutach wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 13-15minut.
Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń