Przedstawiam przepis na sernik, który upiekłam niedawno. Kremowy z kwaskowatym musem malinowym. Pyszny! Spróbujecie?
Sernik dyniowy z musem malinowym
Spód:
300g herbatników
180g masła
Masa serowa:
1kg sera
6 jaj
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka dyniowego puree
szklanka cukru
Mus malinowy:
200g malin
+opcjonalnie cukier do smaku
Masło roztopić. Herbatniki zmielić
na piasek i wymieszać dokładnie z płynnym masłem. Tortownicę o
średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją
masą z herbatników mocną ją ugniatając. Następnie schłodzić w
lodówce.
Ser zmielić trzykrotnie w maszynce,
dodać puree z dyni, cukier i ucierać. Kiedy masa będzie miała
jednolitą konsystencję dodawać po jednym jajku za każdym razem
dokładnie mieszając. Na koniec masę wymieszać z mąką
ziemniaczaną. Wylać na herbatnikowy spód.
Maliny zasmażyć na patelni, powstały
sos można przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek, jednak
ja pestki lubię;).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na
dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut
(użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę
do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować
malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach.
Powoli studzić nie wyjmując z piekarnika, następnie włożyć na
noc do lodówki i podawać następnego dnia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz