Pożywne bułeczki, o lekko orzechowym smaku. Idealne na śniadanie,
ale przydadzą się również do przygotowania domowych hot-dogów i
zapiekanek. Nie wiele pracy, a efekt... Spróbujcie sami:)
Paluchy z ziarnami
(na podstawie "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a)
ciasto:
540g mąki pszennej
300g wody
30g oliwy z oliwek
10g cukru
10g soli
10g drożdży
ponadto:
1 jajo
sezam i/lub mak
Wszystkie
składniki ciasta połączyć razem. Wyrabiać ręcznie lub mikserem
zaopatrzonym w haki do wyrabiania ciasta przez około 8-10 minut, aż
będzie gładkie i sprężyste.
Ciasto umieści w wysmarowanej olejem
misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Formować podłużne
bułeczki i układać na blasze oprószonej mąką. Ponownie przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik
nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i
obficie posypać makiem i sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i
pieczemy przez 20-25 minut na złoty kolor.
Super przepis, fajne bułeczki wyszły
OdpowiedzUsuń