Czasem trzeba uzupełnić niedobory magnezu. Nic tak nie pomaga w walce jak duuuża ilość kakao...Staram się unikać przetworzonych produktów, ograniczam ilość zjadanej czekolady, a czekoladopodobnych past kanapkowych w moim domu się nie spotyka.
Krem przygotowałam jako zdrowszy i lżejszy zamiennik Nutelli, z zadowoleniem stwierdziłam, iż równie dobrze smakuje jako deser w towarzystwie pełnoziarnistych herbatników. Moim zdaniem jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy lubią czekoladowe smarowidła, ale poszukują zdrowszych zamienników ulubionych przekąsek.
Krem czekoladowy
1 dojrzałe avocado
1 dojrzały banan
2 łyżki kakao
opcjonalnie: masło z orzechów laskowych
2 łyżki miodu
Banana i miękkie avocado obrać ze skórki. Miąższ owoców zmiksować na gładką masę , dodać 2 łyżki kakao i miksować przez 2 minut do dokładnego połączenia się składników. Jeżeli krem okaże się za mało słodki możemy dodać miód. Jeśli zależy nam na orzechowym smaku dodajemy masło z orzechów laskowych. Krem należy przechowywać w lodówce.
Masło z orzechów laskowych
20dag orzechów rozsypujemy na blasze, wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Wyjmujemy gdy skórki na orzeszkach zaczną pękać. Po przestudzeniu dokładnie usuwamy brązowe części i dokładnie miksujemy orzechy na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz