niedziela, 21 grudnia 2014

Likier kawowy a'la Baileys

Domowy likier. Taki łatwy w przygotowaniu. Taki pyszny. Taki delikatny. Taki.... W jego aromacie można zatracić się bez reszty, ale uwaga! szybko znika!

Likier kawowy drugi kieliszek od prawej
Likier kawowy

250ml mleka skondensowanego słodzonego
250ml mleka skondensowanego niesłodzonego
250ml wódki
pół filiżanki mocnej kawy
laska wanilii lub ekstrakt z wanilii*

Zaparzyć kawę z 3-4 łyżeczek (kawa rozpuszczalna) lub przygotować espresso. Kawę połączyć z mlekiem, wódką oraz aromatem waniliowym. Przelać do butelek, przechowywać w ciemnym miejscu lub w lodówce.
Idealny do lodów, ciast i deserów. Podawać schłodzony.

*jeżeli używamy laski wanilii należy podgrzać ją mleku skondensowanym, gotować przez chwilę, po przestudzeniu wyjąć, a mleko połączyć z pozostałymi składnikami wg przepisu.

Wigilia 2014