poniedziałek, 8 grudnia 2014

Muffiny kawowo-kakaowe


Pozwólcie, że dzisiaj na chwile porzucę korzenno-piernikowe klimaty. Przed świętami miałam ochotę na coś lekkiego i aromatycznego, coś co zaspokoi moją ochotę na słodycze i pozwoli na chwilę oderwać się od świątecznych przygotowań. Wybrałam połączenie aromatycznej kawy, likieru kokosowego i kakao. 
Po pierwszym kęsie byłam w niebie...


Muffiny kawowo-kakaowe

2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
200ml mleka
100ml oleju
50ml likieru kokosowego (lub kawowego) 
1 jajo
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao

W jednej misce z łyżką kawy rozpuszczalnej wymieszałam wszystkie mokre składniki- czyli mleko, jajo, olej, likier kokosowy. W drugiej misce wymieszałam dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, po czym wlałam mieszaninę z pierwszej miski i szybkim ruchem wymieszałam całość (tylko trochę, aby pozostawić grudkowatą strukturę ciasta). Masę przekładałam do foremek i piekłam około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jadłam jeszcze ciepłe, nie mogąc się od nich oderwać chłonęłam cudowny aromat, który wypełniał moją małą, przytulną kuchnię...
Smacznego!!