czwartek, 8 stycznia 2015

Łopatka pieczona w soli z glazurą jabłkową


Najprostsze rozwiązania są czasem najlepsze. Dowodem na to na pewno jest ten przepis. Jestem przekonana, że pozwoli on każdemu przygotować perfekcyjne danie, gotowe zadziwić zarówno gości jak i samego kucharza. 

Któż by pomyślał, że kawałek wieprzowej łopatki, kilka gałązek rozmarynu, jabłko, musztarda i kilogram soli stworzą razem takie arcydzieło.Upieczone w ten sposób mięso jest niezwykle miękkie i soczyste. Sól wyciąga z niego nadmiar wody, a stosunkowo niska temperatura pieczenia powoli uwalnia niesamowity aromat. Zdziwicie się, że wieprzowina może tak smakować!

Krojona na zimno dnia następnego:)
Łopatka wieprzowa z glazurą jabłkową
przepis zapożyczony z magazynu MojeGotowanie:)

1,5kg łopatki wieprzowej
kilka gałązek rozmarynu
kilka gałązek tymianku
1-1,5kg soli

glazura:

3-4 jabłka 
2 łyżki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka grubo mielonego pieprzu

Solą obficie wysypać dno naczynia, ułożyć na niej gałązki ziół i przykryć je mięsem. Wstawić do piekanika nagrzanego do 130 stopni na 4 godziny. 
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy całkowicie się rozpadną dodać do nich musztardę, sok z cytryny oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Na 2 godziny przed końcem pieczenia wysmarować mięso glazurą. 
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Smacznego! 
Przed


W trakcie

Gotowe!:)