wtorek, 1 lipca 2014

Ucierane ciasto z owocami

 Coraz trudniej jest je znaleźć... Nie widać ich na straganach, nie ozdabiają półek w warzywniakach. Pani Sklepowa zapytana czy można je jeszcze dostać w tajemnicy przynosi z zaplecza zatrzymany dla siebie koszyk. No cóż... Może jutro się uda?

Tymczasem dzisiaj mam dla Was przepis na cisto...

Takie, którego nie postawicie na stole po eleganckiej kolacji, ani nie zabierzecie ze sobą na imprezę u znajomych. Ucierane ciasto z truskawkami powinno się jeść w zaciszu własnego domu, po cichu, w tajemnicy. Nie wygląda jak deser ze sklepowej witryny, ale smakuje jak najpiękniejsze wspomnienia... 



Ucierane ciasto z owocami

250g masła
200g cukru
4 jaja (osobno białka i żółtka)
400g mąki
200g jogurtu naturalnego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 +około 500g owoców
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, stopniowo dodając po 1 żółtku i łyżce mąki. Następnie nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami resztę mąki na przemian z jogurtem. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję delikatnie mieszamy je z ubitą pianą z białek, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Masę wykładamy na dużą  tortownicę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy kolejne 25minut.





Ciasto najlepiej smakuje na ciepło. Wielbicielom słodyczy polecam przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem lub dodać gałkę lodów.

Smacznego!