środa, 2 lipca 2014

Muffiny z jagodami

Ciągle pada, alejkami już strumienie wody płyną,
Jakaś para się okryła peleryną,
przyglądając się jak mokną bzy w ogrodzie. A ja?


A ja krzątam się w ciepłej kuchni, piję gorącą herbatę i gotuję kompot ze świeżych owoców. Będzie pysznym dodatkiem do jutrzejszego obiadu. Piekarnik cicho szumiąc przypomina, że jest już gotowy by wypełnić dom cudownym aromatem. Pies uporczywie spogląda na mnie z legowiska pod oknem, spokojnie czekając na swoją kolej, nawet on nie ma ochoty dłużej moknąć w ogrodzie. Kto by przypuszczał, że mamy lipiec....


Muffiny z jagodami
300g mąki
150g jagód
70g płatków owsianych
50g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
200g kefiru
80g masła
30g oleju
2 jaja
aromat waniliowy

Masło roztopić, połączyć z olejem, jajami, kefirem i aromatem waniliowym. W osobnej misce wymieszać dokładnie suche składniki oraz jagody. Następnie "suche" wsypać do "mokrych". Nie należy obu frakcji mieszać zbyt dokładnie, muffiny będą lepsze gdy w cieście pozostaną "grudki". Ciasto przełożyć do foremek i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.