czwartek, 2 października 2014

Kwiaty z konfiturą


Stajemy twarzą w twarz z długimi jesiennymi wieczorami. Długo nie opuszczą nas też otulone mgłą poranki strojne w girlandy babiego lata i krótkie, dżdżyste popołudnia.
Przyszła jesień. Po raz kolejny nie ta ukochana, złota, polska, pachnąca dymem z pobliskich ogrodów, otulona kobiercem złotych liści i rzucająca pod nogi kasztanowe skarby. Moja Złota, gdzie Ty się podziałaś?
Otuchy dodaje mi filiżanka herbaty z malinowym sokiem, ciepły koc, dobra książka i delikatne, kruche, ciasteczko z wiśniową konfiturą. Na chwilę pomaga. Spróbujcie!

Maślane ciasteczka z konfiturą 

200g mąki
150g masła
50g cukru
cukier waniliowy
1 jajo
2-3 łyżki mleka (jeśli ciasto będzie zbyt twarde)

konfitura (śliwkowa, wiśniowa, różana- wg uznania)

Masło ucieramy z cukrem na puch. Nie przestając dodajemy jajo. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję wsypujemy przesianą mąkę oraz resztę składników. Teraz możemy postąpić dwojako:
1. Jeśli posiadamy w domu wyciskacz do ciasteczek, wyciskamy ciasteczka prosto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w środku robimy palcem małe wgłębienie i umieszczamy w nim odrobinę konfitury.
2. Formujemy z ciasta kulki, które lekko spłaszczamy układając je na blasze. W środku robimy dołek i wypełniamy go konfiturą.
Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-18minut.
Przy zdejmowaniu z blachy należy uważać ponieważ gorące ciasteczka są bardzo kruche i delikatnie wilgotne. Dlatego lepiej dać im chwile odpocząć przed przełożeniem ich na talerz.

Smacznego!