środa, 15 października 2014

Pancakes z dżemem i kremem budyniowym

Uwielbim śniadania z których przygotowaniem nie muszę się spieszyć. Inne niż na codzień, spokojne, odświętne. Takie, przy których przygotowaniu mogę puścić wodzę fantazji, zaskoczyć czymś nowym, delikatnym i słodkim. Nie przepadam za zwykłymi naleśnikami, ale Pancakes to już zupełnie inna bajka. Cenię je za uniwersalność. Są równie dobre nie zależnie od tego jakiej użyjemy mąki pszennej, kukurydzianej, pełnoziarnistej. Z powodzeniem możemy maślankę zastąpić owocowym kefirem lub dodać do nich płatki owsiane. Jeżeli zrezygnujemy z dodatku cukru możemy podawać je w wersji wytrawnej. Mi jednak najbardziej smakują takie, lekko słodkie, z delikatnym budyniowym kremem i łyżką dżemu. Jednym słowem idealne śniadanie na początek chłodnego dnia.

Pancakes z kremem budyniowym i dżemem

Pancakes
1 i 2/3 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki maślanki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju

Krem budyniowy
2,5 szklanki mleka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajo
odrobina ekstraktu waniliowego

+ dżem, owoce

Pancakes:
Maślankę, olej, jajo, cukier waniliowy i sok z cytryny umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość geste, dlatego konieczne będzie rozsmarowywanie go łyżką na gorącej patelni. Ja piekłam placuszki na suchej patelni z powłoką teflonową.

Krem budyniowy: 
Do naczynia wlewamy 1/2 szklanki mleka, mąkę, cukier, jajo i ekstrakt waniliowy. Za pomocą rózgi całość dokładnie mieszamy. Pozostałą cześć mleka podgrzewamy. Gdy mleko zaczyna się gotować wlewamy mieszankę i mieszając gotujemy przez chwilę, aż masa lekko zgęstnieje.

Pancakes przekładamy kremem budyniowym i podajemy w towarzystwie dżemu lub świeżych owoców.


Smacznego! Dżem dobry, pobudka