czwartek, 21 sierpnia 2014

Szybko i smacznie- Tzatziki

Zbliża się weekend, niektórzy szczęśliwcy mają jeszcze urlop. Może pogoda pozwoli nam w końcu odetchnąć, wyjść z domu, rozpalić ogień i cieszyć się latem... Marząc o słonecznej sobocie przedstawiam kolejny po sałatce pomidorowej, niezwykle łatwy w wykonaniu, niezbędnik grillowy. Tzatziki!


Potrzebne nam będą:

ogórki- najlepiej świeże prosto z działki- 3 duże lub kilka mniejszych
jogurt grecki- 1 duże opakowani 400g
ząbek czosnku- albo i dwa
oliwa z oliwek
sól, pieprz,
łyżka octu,
kilka listków świeżej mięty

Ogórki ścieram na tarce o małych oczkach, lekko solę i po paru minut odciskam sok. Mieszam z jogurtem, dodaję ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarte liście mięty i łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.





Czasem serwuję jako dodatek do grillowanych smakołyków, zjadam w towarzystwie kanapki z szynką lub solo jako lekką przekąskę.