piątek, 13 czerwca 2014

Bułeczki mleczne

Delikatne, rozpływające się w ustach bułeczki, które idealnie pasują zarówno do hamburgerów oraz dżemu, ale najlepsze są jeszcze ciepłe z masłem i kubkiem mleka. Bardzo polecam!

Bułki mleczne
(przepis na nie znalazłam na stronie White Plate)

2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki masła roztopionego masła
1 łyżka płynnego miodu
15g drożdży
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
wymieszane jajko do posmarowania i sezam do oprószenia bułeczek.


Roztopione masło wymieszać z ciepłym mlekiem, miodem i drożdżami. Odstawić na 15 minut, aż zaczną się lekko pienić. Powoli dodawać resztę składników i zagniatać. Ciasto powinno być błyszczące i elastyczne. Jeżeli będzie lepić się do rąk można dodać odrobinę więcej mąki, jednak nie należy przesadzać. Ciasto włożyć o miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce. Następnie formować z ciasta małe okrągłe bułeczki. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 1h. Bułeczki lekko spłaszczyć, posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać sezamem i po 15 minutach wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 13-15minut.