środa, 11 czerwca 2014

Muffiny czekoladowe

Z reguły staram się jeść mało słodyczy. Skutecznie zastępuje je owocowymi sorbetami, koktajlami z owoców sezonowych lub wielkimi miskami truskawek. 
Czasem przychodzi jednak taki dzień, gdy kakao i gorzka czekolada wydają się być lekiem na wszystko, a jedna taka babeczka potrafi postawić na nogi.


Ilość cukru dość mocno ograniczyłam, babeczki stały się przez to bardziej wytrawne z wyraźnym aromatem gorzkiej czekolady. Ważne aby użyć dobrej jakości czekolady i kakao.


Muffiny czekoladowe

350g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej
400ml kefiru lub jogurtu naturalnego
160g masła
100g cukru
3 jaja
5 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
tabliczka gorzkiej czekolady 
ekstrakt waniliowy





Mąkę przesiać, czekoladę pokroić w kostkę i wraz z proszkiem do pieczenia dodać do mąki. Dokładnie wymieszać. Pół szklanki mleka zagotować i rozpuścić w nim masło, dodać cukier oraz kakao, gotować, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Jaja wymieszać z ekstraktem waniliowym oraz kefirem, następnie ciągle mieszając wlewać powoli przestudzoną masę czekoladową. Na koniec mokre składniki połączyć z suchymi*, przełożyć do foremek na muffiny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut.



 * delikatnie mieszamy, w cieście mogą pozostać grudki niewymieszanych składników.


Muffiny przed pieczeniem
Po wyjęciu z piekarnika i chwili nieobecności.... 
...już jakby mniej...