wtorek, 10 czerwca 2014

Syrop z kwiatów czarnego bzu


Gdy go przygotujesz, od razu skosztuj. Jeśli ten niesamowity aromat nie pozwoli Ci na chwile o sobie zapomnieć, biegnij po kolejną porcję kwiatów i przygotuj zapasy na zimę! 
Doskonały do wody, herbaty, deserów i naleśników. U mnie powstaje już czwarta porcja.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

1kg cukru (ja użyłam miodu akacjowego)
1l gorącej wody
1 limonka
1 cytryna
50 dużych baldachów czarnego bzu.

Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier (lub miód), cytrynę i limonkę pokroić w plastry i wrzucić do syropu. Z kwiatowych baldachów poodcinać grubsze łodygi. Kwiaty zanurzyć w płynie i po przestygnięciu odstawić na 2 dni chłodne miejsce. Następnie syrop odcedzić, przelać do butelek. Przechowywać w lodówce lub zapasteryzować.