piątek, 6 czerwca 2014

Robimy zapasy- Sos słodko-kwaśny

Kurczak, makaron i gotowy sos to zestaw, który dawniej dość często gościł na moim stole. Za nic mając sobie sztuczne barwniki, polepszacze smaku i inne wynalazki przynajmniej jeden słoik sosu był zawsze pod ręką.

 Nadszedł jednak moment, gdy trzeba było zacząć myśleć o zdrowszym odżywianiu i zrezygnować z gotowców. Lato za pasem, świeże warzywa i owoce dostępne od ręki, wystarczy tylko zakasać rękawy i stworzyć własną alternatywę dziecięcego przysmaku. Efekt? Lepszy niż się spodziewałam.


 
Sos słodko-kwaśny
(przepis na 8-10 słoików 0,5l)

3 kg pomidorów
1kg cebuli
1 duża czerwona papryka
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
3/4 szklanki octu
3 łyżki soli
2 łyżki musztardy
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mielonego czosnku
1/4 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
                                                                                            przecier pomidorowy (wg uznania)

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokrojone w kostkę pomidory i cebulę wrzucić do dużego garnka i dusić na wolnym ogniu przez około 1h. Dodać sól, pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa, oraz resztę składników za wyjątkiem mąki. Całość dusić przez kolejne 30 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną przestudzonego sosu, zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 10 minut.


 Można zredukować gramaturę składników i ugotować jedną porcję sosu, ale czy warto? 
 Oceńcie sami.


Na zdjęciach pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z makaronem pełnoziarnistym.






Smacznego:)!