wtorek, 24 czerwca 2014

Placuszki kukurydziane z owocami

Czasem gdy wstaje rano cała okolica jeszcze śpi, a pierwsze promienie słońca nieśmiało wdzierają się przez kuchenne okna. Wyjmuję z lodówki jaja, jogurt, owoce lub domowe konfitury. Szukam w szufladzie starej rózgi do ubijania i mojej ulubionej patelni. Po chwili cały dom pachnie aromatem wanilii i owoców... Czasem mam ochotę na coś innego niż kanapki...

Kukurydziane placuszki z owocami
(porcja dla 1 osoby)

1 jajo
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka miodu lub cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyka oliwy
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo do wyboru: owoce, dżem, konfitura, czekolada, jogurt owocowy.

Jaja ubić z cukrem na puch (łatwiej będzie jeśli najpierw ubijemy białka, a potem dodamy żółtka i cukier). Następnie dodać pozostałe składniki  dokładnie wymieszać. Patelnie mocno rozgrzać. Piec małe placuszki. Uwaga! Są dość delikatne, więc uważajmy przy obracaniu. Placuszki podawać ciepłe, u mnie przełożone truskawkami z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Smacznego!